Nytår med Hund

Er din hund klar til nytår? Skrevet af Dyrlæge Monica Kallehauge | 1. dec 2022

Er din hund klar til nytår?

 

For os mennesker er nytåret som regel en festlig begivenhed, men det er langt fra sikkert, at din hund har det på samme måde. Faktisk er mange hunde bange, eller ligefrem angste for lyden af fyrværkeri og nytåret kan derfor være noget af en udfordring at komme igennem, både for hund og ejer.

Heldigvis er der flere ting du kan gøre for, at din hund kommer så fredeligt igennem nytåret som muligt. I mange tilfælde kræver en optimal effekt, at man starter i god tid. Derfor bør du allerede nu overveje, om du kan gøre mere for, at din hund føler sig tryg i nytåret.

 

For det første, kan du forsøge at lydtræne din hund. Gerne allerede som hvalp. Der findes både CD’er og lydfiler på nettet, som indeholder sekvenser med fyrværkeri eller skud. Dem kan du udsætte din hund/hvalp for længe før nytår, for på den måde, at forsøge at vænne den til de høje, pludselige lyde. Det er en god idé at give hunden godbidder imens lydene afspilles, for på den måde at gøre lydene til noget positivt. 

 

Er din hund alligevel bange for lyden af fyrværkeri, kan man i god tid inden nytårsaften begynde at give den et specielt kosttilskud. Kosttilskuddet understøtter hjernens egen produktion af signalstoffer, som virker beroligende på hunden. På den måde kan tærsklen for, hvornår hunden bliver stresset rykkes. For at opnå optimal effekt, skal kosttilskuddet gives hver dag fra tidligst muligt i december og indtil et par dage efter nytår, når man forventer at det sidste fyrværkeri er skudt af. Et par dage inden nytår kan kosttilskuddet suppleres med beroligende duftstoffer, kaldet feromoner, som er med til at gøre omgivelserne så tryghedsskabende som muligt for hunden.

 

Derudover er det en god idé, hvis du tilrettelægger din nytårsaften sådan, at hunden bliver stimuleret og kommer ud på de taktisk bedste tidspunkter i løbet af dagen og aftenen.

Gå en lang tur med din hund om formiddagen, for at den er så træt som muligt, når det bliver aften. Husk at holde den i snor så den ikke kan stikke af, hvis den pludselig forskrækkes af fyrværkeri.

Dronningen holder nytårstale kl. 18.00. Under nytårstalen kommer der ofte en kort pause i fyrværkeriet, som du kan udnytte til at gå en hurtig tur med hunden igen, så den kan besørge inden natten.

Sørg for, at din hund har et trygt område i hjemmet, hvor den kan gemme sig og hvor gardinerne kan trækkes for, hvis lysglimtene skræmmer den. Beroligende duftstoffer kan med fordel bruges i dette område.

Hvis din hund er i humør til det, kan du forsøge at distrahere den med leg, godbidder og ros, imens fyrværkeriet er på sit højeste.

 

For nogle hunde er disse tiltag dog ikke nok og man må supplere med en medicinsk behandling med angstdæmpende medikamenter i. Denne medicin er receptpligtig. Derfor skal dyret tilses af en dyrlæge før, at det kan udleveres.

Medicinen kan gives enten som en gelé, som smøres på slimhinderne i munden, eller en mikstur, som gives i munden og skal synkes. Medikamenterne indeholder et beroligende og angstdæmpende middel, som kan gives i intervaller over aftenen.

Man opnår bedst effekt af medicinen, hvis man opstarter behandling inden hunden er stresset. Derfor bør man give første behandling sidst på eftermiddagen, inden fyrværkeriet rigtig starter. Herefter kan medicinen gives igen med passende mellemrum, hvis hunden fortsat har behov for beroligelse. Man kan med fordel kombinere medicinen med kosttilskud og beroligende feromoner, for at maksimere effekten. Personalet på klinikken sætter jer grundigt ind i håndtering og indgivelse af de forskellige præparater.

 

Er din hund angst trods disse tiltag, kan dyrlægen i særlige tilfælde udskrive stærkere beroligende medicin, som du instrueres i at give på den korrekte måde. Også i dette tilfælde er medicinen receptpligtig og det kræves, at din hund gennemgår et sundhedstjek af dyrlægen, inden det kan udskrives.

 

Har du spørgsmål til nytårsangst hos hunde eller ønsker du, at købe beroligende produkter til din hund, er du velkommen til at kontakte Rosenholm Dyreklinik og Skæring Dyreklinik. Flere af produkterne findes i forskellige formuleringer, så vi kan vælge det produkt, som passer bedst til netop din hund. På klinikkerne har vi brochurer med uddybende information om nytårsaften med dyr, som du er velkommen til at komme forbi og hente et eksemplar af.              

Del denne historie
Hvalpeaften på Skæring Dyreklinik Se datoer for 2023 allerede nu.

Har du en hvalp under 6 måneder?

Så er I inviteret til hvalpeaften hos os!

En aften med hvalpeleg, fagligt indhold, rundvisning, snak og godt selskab!

Hvalpeaften