Nytår med Hund

Er din hund klar til nytår? Skrevet af Dyrlæge Monica Kallehauge | 1. dec 2019

For os mennesker er nytåret som regel en festlig begivenhed, men det er langt fra sikkert at din hund har det på samme måde. Faktisk er mange hunde bange eller ligefrem angste for lyden af fyrværkeri og nytåret kan derfor være noget af en udfordring at komme igennem, både for hund og ejer.

Heldigvis er der flere ting du kan gøre for, at din hund kommer så fredeligt igennem nytåret som muligt. I mange tilfælde kræver en optimal effekt, at man starter i god tid, derfor bør du allerede nu overveje om du kan gøre mere for, at din hund føler sig tryg i nytåret.

 

For det første, kan du forsøge at lydtræne din hund allerede fra hvalp. Der findes både CD’er og lydfiler på nettet som indeholder sekvenser med fyrværkeri eller skud. Dem kan du udsætte din hund/hvalp for længe før nytår, for på den måde, at forsøge at vende den til de høje, pludselige lyde. Det er en god idé, at give hunden godbidder imens lydene afspilles, for på den måde at gøre dem til noget positivt. 

 

Er din hund alligevel bange for lyden af fyrværkeri, kan man i god tid inden nytårsaften begynde, at give den et specielt kosttilskud. Kosttilskuddet understøtter hjernens egen produktion af signalstoffer, som virker beroligende på hunden. På den måde kan tærsklen for hvornår hunden bliver stresset rykkes. For at opnå optimal effekt, skal kosttilskuddet gives hver dag fra tidligst muligt i december og indtil et par dage efter nytår, når man forventer at det sidste fyrværkeri er skudt af. Et par dage inden nytår kan kosttilskuddet suppleres med beroligende duftstoffer, kaldet feromoner, som er med til at gøre omgivelserne så tryghedsskabende som muligt for hunden.

Derudover er det en god idé, hvis du tilrettelægger din nytårsaften sådan, at hunden bliver stimuleret og kommer ud på de taktisk bedste tidspunkter i løbet af dagen og aftenen.

Gå en lang tur med din hund om formiddagen, for at den er så træt som muligt når det bliver aftenen. Husk at holde den i snor så den ikke kan stikke af, hvis den pludselig forskrækkes af fyrværkeri.

Hold øje i TV-guiden med, hvornår Dronningen holder nytårstale. Under nytårstalen kommer der ofte en kort pause i fyrværkerriet som du udnytte til, at gå en hurtig tur med hunden igen, så den kan besørge inden natten.

Sørg for, at din hund har et trygt område i hjemmet, hvor den kan gemme sig og hvor gardinerne kan trækkes for hvis lydglimtene skræmmer den. Beroligende duftstoffer kan med fordel bruges i dette område.

Hvis din hund er i humør til det, kan du forsøge at distrahere den med leg, godbidder og ros imens fyrværkeriet er værst.

 

For nogle hunde er disse tiltag ikke nok og man må supplere med en medicinsk mundgelé. Denne er receptpligtig, derfor skal dyret tilses af en dyrlæge for, at den kan udleveres.

Geléen indeholder et beroligende og angstdæmpende middel som kan gives hver 2. time.

Man opnår bedst effekt af geléen, hvis man opstarter behandling inden hunden er stresset. Derfor bør man give første behandling sidste på eftermiddagen, inden fyrværkeriet rigtig starter. Herefter kan geléen gives igen med 2 timers mellemrum, hvis hunden fortsat har behov for beroligelse. Man kan med fordel kombinere geléen med kosttilskud og beroligende feromoner, for at maksimere effekten.

 

Er din hund angst trods disse tiltag, kan dyrlægen i særlige tilfælde udskrive stærkere beroligende medicin, som du instrueres i at give på den korrekte måde. Denne medicin er, som mund geléen, receptpligtig og det kræves, at din hund gennemgår et sundhedstjek af dyrlægen inden det kan udskrives.

 

Har du spørgsmål til nytårsangst hos hunde eller ønsker du, at købe beroligende produkter til din hund, er du velkommen til at kontakte Rosenholm og Skæring Dyreklinik. Flere af produkterne findes i forskellige formuleringer, så vi kan vælge det produkt som passer bedst til netop din hund. På klinikken har vi brochurer med uddybende information om nytårsaften med dyr, som du er velkommen til, at komme forbi og hente et eksemplar af.

Del denne historie
Hvalpeaften på Skæring Dyreklinik Se datoer for 2022 allerede nu.

Har du en hvalp under 6 måneder?

Så er I inviteret til hvalpeaften hos os!

En aften med hvalpeleg, fagligt indhold, rundvisning, snak og godt selskab!

Hvalpeaften