FIP er navnet på en meget alvorlig sygdom som især rammer unge katte. Sygdommen skyldes en virus kaldet Felin Coronavirus (FCoV) som er almindeligt forekommende i katte, men som i visse tilfælde muterer og gør katten dårlig. I et svensk studie fandt man ud af, at optil 65 % af de raske katte man undersøgte for FCoV havde den i sig. Dette på trods af, at de var helt raske. Især racekatte og katte fra tætte populationer er ofte bærere af denne virus, da den er meget smitsom.
Heldigvis er det et fåtal af de katte der bærer FCoV i sig som bliver syge, det kræver nemlig at virussen muterer/ændrer sig i den enkelte kat. Den muterede virus smitter ikke og det betyder, at har man flere katte som alle har virussen i sig, kan én af dem blive syge uden at de andre bliver det.
Der er mange ting man endnu ikke ved om denne sygdom. Man ved ikke hvorfor virussen muterer i nogle katte og man kan ikke teste for den. Man kan lave en test som kan påvise om katten har FCoV i sig, men da størstedelen af alle katte har denne virus i sig uden at få FIP, kan denne test ikke bruges til at fastslå om katten er syg af FIP. I stedet må man stille diagnosen ved at udelukke andre sygdomme og ud fra de symptomer katten har.
Sygdommen rammer oftest katte under 4 år og kan vise sig som enten en ”våd” eller en ”tør” FIP. Ved begge former vil man opleve en kat som ikke spiser som den plejer, taber sig, bliver mere stille og træt end normalt og måske får den feber. Den våde form adskiller sig fra den tørre ved, at katten får fri væske i bughulen og nogle gange også i brysthulen. Dette betyder, at den bliver rund om maven selvom den ellers er tynd og at den trækker vejret anderledes. Ved den tørre form, ser man små knuder i de indre organer. Symptomerne katten udviser, kan variere alt efter hvilke organer disse knuder sidder i, derfor kan den tørre form især være svær at diagnosticere.
Desværre findes der ingen behandling imod FIP og derfor er denne sygdom meget alvorlig og dødelig for de katte den rammer.
Felin Coronavirus smitter via afføring, derfor er det eneste man kan gøre for at forebygge sygdommen, at købe sin killing fra et sted med gode forhold. Det vil sige et sted med god hygiejne, ikke for mange katte sammen og uden for meget stress.
Har din kat symptomer på FIP eller har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte Rosenholm og Skæring Dyreklinik. Hvis din kat bliver akut syg eller kommer ud for en ulykke, kan du altid få kontakt med en dyrlæge på vores telefonnummer. Også udenfor normal åbningstid og i weekender.
Dyrlæge Monica Kallehauge