Hold af kaniner

Kaniner er, modsat manges opfattelse, faktisk ikke en gnaver som mus, rotter og marsvin. De hører, ligesom harer, under sin egen orden som kaldes støttetandede (lagomorpha). Det betyder at de har et ekstra sæt fortænder, som sidder bagved de store fortænder i overmunden. Disse kaldes støttetænder. Derudover er de strikte planteædere, modsat de fleste gnavere som kan leve af andet end planter.

 

Kaniner lever i naturen primært af græs og grønne planter. Det slider utrolig meget på tænderne, derfor vokser deres tænder hele livet. Det er afgørende, at også tamme kaniner primært fodres med bladgrønt, græs eller hø for, at deres tænder ikke skal blive forvoksede og give problemer for kaninen. Grøntsager som fx peberfrugt, agurk og gulerødder sliber næsten ikke tænderne, derfor er det ikke mad, men kun en snack for kaniner. Derudover kan frugt og grøntsager indeholde meget sukker som kaninens tarme ikke har godt af, og som øger risikoen for, at din kanin bliver overvægtig.

 

Ligesom køer, fordøjer kaniner deres mad ved, at spise det flere gange. Køer har 4 maver, kaniner har kun én. Til gengæld fungerer kaninens blindtarm næsten som koens vom, da den fermenterer de grønne planter kaninen indtager, så kaninen kan få næring af dem. Første gang maden passerer kaninens fordøjelsessystem, kommer den ud som bløde afføringspiller, kaldet caecotrofer. Disse spiser kaninen igen, hvorefter den kan få fuldt udbytte af den næring føden indeholder. Kaniner har et sart fordøjelsessystem, som har brug for konstant tilførsel af fibre for at fungere. Derfor kan kaniner ikke tåle at faste, de skal spise jævnt hele tiden.

 

Det er mere og mere almindeligt, at holde kaniner som fri-kaniner i hjemmet og det er let at gøre dem renlige, så de går på bakken ligesom en kat. Holdes kaniner på denne måde, er det vigtigt at kaninen ikke kan få adgang til ledninger, da de kan finde på at gnave. Holdes flere kaniner sammen, kan det være nødvendigt at få dem neutraliseret for at undgå mange kuld kaninunger og for at holde niveauet af stress og rivalisering på et minimum. Alle individer som holdes sammen, bør være neutraliseret for at opnå et harmonisk hierarki.

 

Har du spørgsmål til fodring eller hold af kanin, er du velkommen til at ringe til Skæring og Rosenholm Dyreklinik. Vi står til rådighed med vejledning og til at svare på spørgsmål.

Dyrlæge Monica Kallehauge

Del denne historie
Hvalpeaften på Skæring Dyreklinik

Har du en hvalp under 6 måneder?

Så er I inviteret til hvalpeaften hos os!

En aften med hvalpeleg, fagligt indhold, rundvisning, snak og godt selskab!

Hvalpeaften