Kemisk kastration

Skal din hund kastreres?

Når din hvalp er mellem 6 og 18 måneder gammel, bliver den kønsmoden. Dermed skabes en række nye drifter og instinkter, som kan komme til udtryk på mange forskellige måder hos din hund. Hos tæver er opnået kønsmodenhed tydelig, da de begynder at komme i cyklus og gennemgår deres første løbetid. Hos hanhunde er der ikke på samme måde en bestemt begivenhed, som markerer, at de nu er fertile. Det er en mere glidende overgang. Måske bemærker du som ejer, at din hanhund pludselig er mere opmærksom på naboens tæve eller går i ekstase med fråde om munden, over forskellige urinmarkeringer og duftstoffer på jeres daglige gåture. Små adfærdsændringer kan være med til at indikere, at din hanhund nu er kønsmoden. Samtidig vil man, ved nærmere undersøgelse af din hunds testikler, kunne konstatere at disse er voksede og nu fylder pungen ud.  Det er i testiklerne, at hanhundes kønshormon, testosteron, dannes. Et signalstof fra hjernen fortæller hormonproducerende celler i testiklerne, at det nu er på tide at producere testosteron. Dette er afgørende for at skabe velfungerende sædceller og for at stimulere hanhundens drifter.

 

Overgangen til kønsmodenhed, kan i visse tilfælde være en udfordring eller ulempe for hunden eller dig som hundeejer, og derfor kan du have et ønske om, at få din hund kastreret.

Kastrering af hanhunde kan foregå enten kirurgisk eller kemisk. Vælger du den kirurgiske løsning, fjernes de testosteron producerende organer, altså testiklerne, så din hund bliver steril.

Vælger du den kemiske kastration, undertrykkes produktionen af testosteron med et hormon-implantat. Man opnår med hormon-implantatet de samme effekter som ved kirurgisk kastration, men kun for en periode. Når implantatet stopper sin hormon-frigivelse, vil testiklerne begynde at producere testosteron igen. Det kan i nogle tilfælde være en fordel, at vælge den kemiske kastration. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker, at din hanhund skal lave et kuld hvalpe, giver implantatet mulighed for dette. Derudover vil du ved en kemisk kastration af din hund, få et indblik i hvordan din hund responderer på en kirurgisk kastration. Fjernelse af testosteron kan, udover at gøre din hund steril, have sekundære effekter på pels, adfærd og energiniveau. Med en kemisk kastration får du som ejer et indblik i hvordan netop din hund vil reagere på en kastration. Er effekten ønskelig, kan hormon-implantatets effekt forlænges, eller den permanente kirurgiske kastration kan foretages. 

 

På Skæring og Rosenholm Dyreklinik udfører vi både kirurgisk og kemisk kastration af hanhunde.

Kemisk kastration udføres hurtigt med indsættelse af hormon-implantatet, og kan i de fleste tilfælde udføres på en vågen hund. Du kan som ejer være med under proceduren og hunden kan gå hjem med det samme.

Kirurgisk kastration foregår i fuld narkose. Her kommer man og afleverer hunden hos os om morgenen, og den vil være klar til at komme hjem igen samme eftermiddag.

 

Har du spørgsmål eller ønsker du at booke en tid, er du velkommen til at ringe til os. Vi hjælper gerne med vejledning, hvis du er i tvivl om hvad der er det rigtige for netop dig og din hund. 

 

Dyrlæge Monica Kallehauge

Del denne historie
Hvalpeaften på Skæring Dyreklinik

Har du en hvalp under 6 måneder?

Så er I inviteret til hvalpeaften hos os!

En aften med hvalpeleg, fagligt indhold, rundvisning, snak og godt selskab!

Hvalpeaften