Forgiftninger

Desværre er det ikke ualmindeligt, at se forgiftninger hos vore kæledyr. Især unge dyr som hvalpe og killinger, kan have tendens til at ”smage” lidt ekstra på sine omgivelser og dermed udsætte sig selv for potentielt giftige stoffer.

Listen over mulige forgiftninger hos hund og kat er meget lang, og i de forkerte mængder kan selv ting som virker harmløse være potentielt livstruende for hunde og katte. Dette gælder fx rosiner, sukkerfrit tyggegummi og chokolade.

 

Derudover omgiver vi os med planter som kan være meget toksiske, både indendørs og udendørs. I jule- og påsketider er især løgplanter populære og begynder, at skyde op af jorden. Det kan være fristende for en kat, at smage på en ny potteplante, som dufter nyt og anderledes i stuen, eller for en hund, at tage en bid af et friskt skud ude i haven. Desværre tolererer vore kæledyr toksiner i planter meget forskelligt og indtagelse af friske planter kan give skader på både nyrer, hjerte og lever. Derfor er anbefalingen altid, at du kontakter dyrlægen hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har spist en plante fra stuen eller haven. Tag gerne et billede af plantens blade, frugter eller blomster, så dyrlægen kan guide dig på bedst mulig vis.

 

Det samme gælder hvis din hund eller kat har fået fat i noget af din eller andres medicin. Mennesker og dyr tolererer medicin i meget forskellige doser, derfor kan det være livstruende for en hund, at spise medicin, som for et menneske blot udgør den normale daglige dosis.

Også her er det en fordel at dyrlægen får mest mulig information. Tag derfor gerne et billede af medicinens pakning hvor navn og styrke fremgår, så dyrlægen kan vurdere risikoen for dit dyr. Spiser din hund eller kat noget ukendt medicin den finder på gaden, kan et billede af det fysiske medikament også være til hjælp.

Dyrlæge Monica Kallehauge

En anden type forgiftning som vi med jævne mellemrum støder på i klinikken, er forgiftning med rottegift. Denne type forgiftning giver blødninger og kræver akut behandling. Dyrlægen kan ofte stille diagnosen ud fra en beskrivelse af, hvad dit dyr har indtaget eller ud fra de kliniske symptomer.

 

Ved alle forgiftninger gælder det, at tid er en faktor. Jo hurtigere du kontakter dyrlægen, des hurtigere kan dyrlægen igangsætte en behandling. Ofte er det nødvendigt, at dyret kommer ind på klinikken og får et middel der fremprovokerer opkast. På den måde sørger dyrlægen for, at mavesækken tømmes og de giftige stoffer, som din hund eller kat har indtaget ikke optages i blodbanen.

 

Har du observeret, at din hund eller kat har spist noget mærkeligt, kan du altid kontakte Skæring og Rosenholm Dyreklinik. Der vil altid være en dyrlæge ved telefonen, også om natten og i weekender.

Del denne historie
Hvalpeaften på Skæring Dyreklinik

Har du en hvalp under 6 måneder?

Så er I inviteret til hvalpeaften hos os!

En aften med hvalpeleg, fagligt indhold, rundvisning, snak og godt selskab!

Hvalpeaften