Tid til parring?

Progesteronmåling hos tæver

Måling af hormonet progesteron kan bruges til, at afgøre hvornår tæven har sin mest frugtbare periode og dermed hvornår det er optimalt, at få hende parret. Progesteronmålinger er derfor et meget brugbart værktøj, når man ønsker at få hvalpe på sin tæve og vi tilbyder denne måling både på Rosenholm og Skæring Dyreklinik.

Tævers løbetid varer i gennemsnittet 3 uger og starter med en fase hvor tæven tiltrækker hanhunde, men afviser parring. Det er også her man oplever, at de ydre kønsorganer hæver op og tæven bløder. Fasen kaldes forbrunst (proøstrus) og varer omkring 9 dage, men det varierer meget fra tæve til tæve hvor synlig fasen er. Hos nogle tæver ser man ikke blødningen, man opdager blot, at hanhunde er mere interesserede i tæven end normalt.

Den næste fase af løbetiden er brunsten (østrus) og den varer også omkring 9 dage. Her frigives æg fra æggestokkene så tæven bliver klar til parring og kan befrugtes af en hanhund. Nogle tæver er kun villige til, at lade sig parre i en ganske kort periode. Derfor er det praktisk at have mulighed for, at afgøre hvornår denne periode starter.

Det kan man teste ved, at måle hormonet progesteron i tævens blod. Progesteron produceres i æggestokkene og mængden i blodet stiger kraftigt op til og efter tævens ægløsning.

På Rosenholm eller Skæring Dyreklinik kan vi udtage en blodprøve og måle det præcise progesteronniveauet, så man har svaret indenfor et par timer. På den måde får man hurtigt et indblik i, hvor tæven er i sin cyklus og hvornår hun går ind i sin mest frugtbare periode.

Når en vellykket parring er gennemført, gennemgår tæven en drægtighed på ca. 63 dage. Fra dag 21-28 efter parring, kan man komme til drægtighedsscanning på Skæring Dyreklinik, for at få afklaret om tæven er med hvalpe. Scanningen er helt smertefri for tæven og kan gøres imens hun står op på gulvet eller undersøgelsesbordet. Man kan som ejer selv kigge med på scanningen og gætte med på hvor mange hvalpe der er.

Ønsker man mere præcist at vide hvor mange hvalpe tæven er drægtig med, afgøres det bedst med et røntgenbillede af tæven i de sidste to uger af drægtigheden. På dette tidspunkt kan hvalpefostrenes knogler ses på røntgenbilledet og hvalpene kan tælles.

Tæver som ikke er drægtige, gennemgår de samme hormonelle forandringer som en drægtig tæve i den 3. fase af tævens cyklus, som kaldes efterbrunst (diøstrus). De ydre tegn på løbetid vil i denne fase gradvist aftage, men indvendigt er tæven fortsat under hormonel påvirkning og kan opføre sig som en drægtig tæve, tilmed få mælk i mælkekirtlerne. Dette er en helt normal proces som alle tæver gennemgår efter hver løbetid, men nogle kan være så påvirkede af hormonforandringerne, at det er til gene og kræver behandling. Man siger at tæven er falsk drægtig og fasen varer typisk et par måneder.

 

Dyrlæge Monica Kallehauge

 

Del denne historie
Hvalpeaften på Skæring Dyreklinik

Har du en hvalp under 6 måneder?

Så er I inviteret til hvalpeaften hos os!

En aften med hvalpeleg, fagligt indhold, rundvisning, snak og godt selskab!

Hvalpeaften