Køresyge hos hund

Køresyge hos hund

 

Mange hunde og hundeejere har prøvet at være på køretur med en utilpas og rolig hund, og ved at det kan være et stort problem. Da hunde ikke er skabt til at køre bil, kræver det for manges vedkommende træning for, at det bliver en god oplevelse for både dig og din hund.

 

Symptomer på køresyge kan være uro, rysten, piven, halsen, savlen og opkast. Alle hunde kan blive køresyge, men hvalpe er især udsatte, fordi de simpelthen ikke er vandt til at blive transporteret. Det er afgørende, at starte din hunds tilvænning til bil tidligt, da dårlige oplevelser kan være svære at slette fra din hunds hukommelse og gør tilvænning vanskeligt.

 

Det første du skal gøre er, at sørge for at miljøet i bilen er så godt som muligt. Det indebærer en behagelig temperatur uden for meget træk og med neutral duft. Nogle hunde kan reagere negativt på kraftig parfumering af bilen, som i vores næser ellers virker behageligt.

 

Derudover er det vigtigt at tænke på, hvor man placerer hunden. For alles sikkerhed er det vigtigt at hunden placeres så den kan sikres, enten med et hundebur eller en sele lavet specielt til hunde. Bagagerummet i et fastgjort bur eller på gulvet foran/bagved et sæde i en fastgjort transportkasse kan være sikre placeringer for en hund. Vær opmærksom på at airbags kan gøre skade på hunde, så vælger du at sikre den med en sele, kan bagsædet være at foretrække. Skal du på køreferie, bør du altid sikre dig, at du kender reglerne for transport af hund i bil i de enkelte lande du opholder dig i. I Sverige og Tyskland er der bl.a. specifikke krav til sikring af din hund under kørsel, og det kan udløse bøder hvis dette ikke overholdes.  

 

Inden køreturen eller ferien kan starte, bør du stille og roligt vænne din hund til bilen. I starten gøres dette ved at rose den/give den godbidder for bare at sidde i bilen. Efterhånden som den er tryg ved det, placerer man den på det sted i bilen man har valgt er mest optimal og sikrest for hunden og gentager ros og godbidder. Når hunden er helt rolig ved at sidde i bilen, kan man tænde motoren og lade bilen stå i tomgang, så hunden vænner sig til de nye lyde og lugte. Igen belønnes der med ros og godbidder. Derefter opstarter man små køreture, som langsomt kan forlænges efterhånden som hunden lærer at føle sig tryg og kan befinde sig roligt i bilen. Det er meget individuelt hvor hurtigt hunden lærer dette, og især ældre hunde kan kræve ekstra tålmodighed. Bliver hunden pludselig urolig eller skidt tilpas, må man tage et skridt tilbage i processen og starte derfra igen.

 

Har man en hund, som trods træning ikke er vild med køreture, kan man gøre brug af beroligende midler i form af feromoner (fx Adaptil), tabletter eller specielle olier (fx Kalm) som kan være med til at dæmpe den stress hunde oplever ved utrygge og uvante situationer. I særlige tilfælde kan dyrlægen udskrive kvalmestillende medicin, som kan bruges ved længere ture.

 

Vi anbefaler at du kontakter Rosenholm eller Skæring Dyreklinik hvis du skal på en længere køretur eller bilferie med din hund. Vi kan vejlede dig, så du giver netop din hund den bedst mulige oplevelse i bilen.

Husk i øvrigt at tjekke fødevarestyrelsens vejledning for rejse med kæledyr, (læs mere her om rejse med kæledyr) så du sikrer dig at hunden lever op til de krav din feriedestination har for at du kan krydse grænsen med din hund. I EU er det som minimum et krav, at hunden har et pas med en gyldig rabiesvaccination. Du kan læse mere og rejser med kæledyr her på hjemmesiden.

 

Dyrlæge Monica Kallehauge

Del denne historie
Hvalpeaften på Skæring Dyreklinik

Har du en hvalp under 6 måneder?

Så er I inviteret til hvalpeaften hos os!

En aften med hvalpeleg, fagligt indhold, rundvisning, snak og godt selskab!

Hvalpeaften