Hjertelungeorm

Udtrykket ”hjertelungeorm” bruges i daglig tale som en samlet betegnelse for to typer af parasitter som findes hos hunde. Den ene er rævens lungeorm, Crenosoma vulpis, den anden er fransk hjerteorm, Angiostrongylus vasorum. Den parasit de fleste er mest bekymrede for, er fransk hjerteorm, som trods sit eksotiske navn, efterhånden findes over det meste af Danmark.

Selvom rævens lungeorm og fransk hjerteorm går under den samlede betegnelse ”hjertelungeorm” bør man skelne imellem dem. Det skyldes at rævens lungeorm sjældent giver anledning til alvorlige symptomer, hvorimod fransk hjerteorm kan give alvorlige symptomer og være dødelig.

 

Fælles for de to parasitter er det, at de ikke smitter fra hund til hund, men har en såkaldt indirekte livscyklus, hvilket vil sige, at de har brug for en mellemvært for at udgøre en smittefare. I dette tilfælde er det snegle der fungerer som mellemvært. For at en hund skal smittes med Rævens lungeorm eller Fransk hjerteorm, skal den derfor indtage slim eller en snegl som har spist afføring fra en smittet ræv eller hund. Derefter skal parasittens æg udvikle sig til infektive larver i sneglen, der skal indtages af hunden.

Risikoen for, at din hund smittes med larverne er derfor størst i grønne områder, hvor der luftes et stort antal hunde og hvor hundes efterladenskaber typisk ikke opsamles. I sådanne områder er der størst sandsynlighed for, at afføring fra en inficeret hund kommer i kontakt med snegle som herefter kan indtages af andre hunde.

Hunde i alle aldre kan smittes med ormene, men det er typisk unge hunde der udviser flest symptomer og bliver hårdest ramt. Dette skyldes sandsynligvis en kombination af unge hundes manglende modstandskraft mod ormene, samt at unge hunde har tendens til at ”smage” mere på sine omgivelser, hvorfor de i højere grad udsættes for smitte.

 

De voksne franske hjerteorme lever i højre side af hjertet, samt i lungernes kar, her kan de give anledning til symptomer som hoste, utilpashed, øget træthed og øget blødningstendens. Rævens lungeorm sidder lungerne og giver typisk hoste, men uden at hundens almene status er påvirket. De sygdomstegn man ser som følge af parasitterne, ligner symptomer som man ser ved mange andre sygdomme, derfor kan man ikke stille diagnosen alene på baggrund af symptomer.

 

Diagnosen kan hos os stilles enten ved en blodprøve eller ved en larvedyrkning af din hunds afføring. Larvedyrkningen finder både rævens lungeorm og fransk hjerteorm. Blodprøven kan kun bruges til at finde fransk hjerteorm. Desværre er begge testmetoder forbundet med en vis usikkerhed. Der går op til 2 måneder fra hunden møder parasitten, til den kan findes eller måles i hunden, derfor er en negativ prøve ikke altid det samme som, at hunden er fri for parasitten. Derudover udskiller parasitterne æg periodevis, og du kan derfor risikere, at den afføringsprøve der sendes ind, ikke indeholder parasitternes æg, trods deres tilstedeværelse i hunden. For at øge chancerne for at finde æggene anbefaler vi, at du samler afføring fra 3 dage i streg, så prøven afspejler et længere interval. Er prøven positiv, vil det ofte være nødvendigt med et røntgenbillede af hundens lunger og hjerte, for at afgøre alvorligheden af infektionen, så rette behandling kan igangsættes.

Husk altid, at samle afføring op efter din hund. På den måde forhindrer du smitte i at spredes.

Dyrlæge Monica Kallehauge

 

Oplever du at din hund har symptomer på hjertelungeorm eller har du spørgsmål om parasitterne, er du velkommen til at kontakte Skæring og Rosenholm Dyreklinik. Der er altid en dyrlæge ved telefonen, hvis du oplever akut sygdom hos dit dyr - også om aftenen og i weekenderne.

Del denne historie
Hvalpeaften på Skæring Dyreklinik

Har du en hvalp under 6 måneder?

Så er I inviteret til hvalpeaften hos os!

En aften med hvalpeleg, fagligt indhold, rundvisning, snak og godt selskab!

Hvalpeaften